litet växthus - gardenstore
Favorit

Husbeslag

1. Brett utbud av växthusmodeller från det välkända varumärket Halls.
2. Konkurrenskraftiga priser med prisgaranti.
3. Kampanjer med betydande rabatter på utvalda modeller.

Till Husbeslag
litet växthus - wexthuset
Fraktfritt över 599 kr

Wexthuset

1. Omfattande sortiment av kvalitetsprodukter för odling och trädgård.
2. Expertis och rådgivning tillgänglig för både nybörjare och erfarna odlare.
3.Engagemang för hållbarhet och miljövänliga alternativ.
4.Brett utbud av växthus, från mindre modeller för balkonger till större odlingsväxthus och orangerier.

Till Wexthuset
litet växthus - outl1
40-70% lägre priser online

Outl1

1. Brett sortiment av produkter för utomhusbruk. Inkluderar utemöbler, växthus, robotgräsklippare och elcyklar.
2.Kombinerar funktionalitet och design till konkurrenskraftiga priser.
3.Fokus på kvalitet till låga priser.

Till Outl1

Odla tomater i växthus – Enkla tips för god skörd

Har du någonsin drömt om att ha tillgång till färska och solmogna tomater året om? Att gå ut i din egen trädgård eller växthus och plocka de mest saftiga och smakfulla tomaterna direkt från plantan? Det är en upplevelse som verkligen får sinnena att kittla och smaklökarna att jubla.

I denna artikel vill vi ge dig alla verktyg du behöver för att odla tomater i växthus och uppnå en riklig skörd av härliga, smakfulla tomater. Vi kommer att dela med oss av enkla tips och råd som hjälper dig att få bästa möjliga resultat i ditt tomatprojekt.

odla tomater i växthus

Välja rätt tomatsort för ditt växthus

När du ska odla tomater i växthus är det viktigt att välja rätt tomatsort som passar bäst för ditt specifika växthus. Det finns olika typer av tomater som trivs olika bra i växthusmiljö. I denna sektion kommer vi ta upp två alternativ: kruktomater, som är perfekta för små utrymmen som fönster och balkonger, samt högväxande tomatsorter som ger större skördar i större växthus. Vi kommer att titta på vilka sorter som passar bäst för varje scenarie och ge dig tips för att maximera skörden.

Kruktomater – Alternativ för små utrymmen

Kruktomater är idealiska för odling i små utrymmen som fönster och balkonger. Dessa tomatsorter är kompakta och växer bra i krukor. Vi kommer att diskutera de bästa kruktomat-sorterna som passar för odling i små utrymmen och ge råd om hur du kan maximera deras tillväxt och skörd i begränsade miljöer.

Högväxande tomatsorter för större skördar

Om du har tillgång till ett större växthus kan du välja högväxande tomatsorter som ger en riklig skörd. Dessa sorter kräver mer utrymme och stöd för att växa, men de kan ge dig en mångfald av tomatsorter att välja mellan och en imponerande skörd. Vi kommer att titta på några av de högväxande tomatsorterna och ge tips om hur du kan stötta och vårda dem för att få bästa möjliga skörd.

Förbered dina tomatfrön – Sådd och förodling

Att förbereda dina tomatfrön korrekt är avgörande för att säkerställa en framgångsrik odling i växthus. Ett noggrant förberedelsesteg är att så och förodla fröna innan du planterar dem i växthuset. Här kommer vi att gå igenom stegen för att förbereda tomatfrön för odling, inklusive val av lämplig såjord, rätt tidpunkt för sådd och hur du kan skapa optimala förutsättningar för fröna att gro och utvecklas till hälsosamma plantor.

Först och främst är det viktigt att använda högkvalitativ såjord när du sår dina tomatfrön. Såjord är utformad för att främja fröutveckling och grobarhet. Se till att jorden är fuktig men inte genomblöt. Placera fröna på jordytan och täck dem sedan med ett tunt lager jord. Säkra fröna i marken genom att vattna lätt.

Tidpunkten för sådd av tomatfrön beror på vilken tid du planerar att plantera ut plantorna i växthuset. Generellt sett bör du så fröna cirka 6-8 veckor före planteringsdatumet. Detta ger fröna tillräckligt med tid att gro och utvecklas till starka plantor innan de flyttas till växthuset.

För att skapa optimala förhållanden för groende frön och tidig plantutveckling kan du använda en plastsåddbricka eller små engångskoppar. Dessa ger en skyddad och fuktig miljö för fröna att gro. Placera fröbrickan eller kopparna på en bricka eller i ett minidrivhus för att behålla fuktigheten och värmen.

Efter sådd är det viktigt att hålla jorden fuktig, men undvik övervattning som kan leda till röta eller svampsjukdomar. Placera fröbrickan eller kopparna i ett ljust område där de får tillräckligt med solljus eller använd en växtbelysning för att stimulera tillväxten. Håll också koll på temperaturen och se till att den ligger mellan 20-24 grader Celsius för bästa resultat.

Efter cirka 7-10 dagar bör du se fröna gro och små plantor framträda. När plantorna har fått sina första riktiga blad kan du börja härda dem genom att gradvis utsätta dem för utomhusförhållanden. Börja med att placera dem i skuggan i några timmar om dagen och gradvis öka exponeringen för sol och vind under en period av några veckor.

Genom att följa dessa steg för att förbereda dina tomatfrön genom sådd och förodling kan du maximera chanserna att få starka och livskraftiga plantor som sedan kan planteras ut i ditt växthus för att ge en riklig skörd av saftiga tomater.

Plantera om tomatplantorna – Minidrivhuset som början

När dina tomatplantor har vuxit tillräckligt är det dags att plantera om dem och ge dem mer utrymme att växa och utvecklas. För att ge dina tomatplantor en god start kan du använda ett minidrivhus. Här är några bästa praxis för att plantera om tomatplantorna:

Skola om vid rätt tidpunkt

För att undvika att skada dina tomatplantor är det viktigt att skola om dem vid rätt tidpunkt. Vanligtvis bör du plantera om dem när de har utvecklat sina första sanna blad. Detta är vanligtvis cirka 2-4 veckor efter att de har groddat.

Välja rätt jord och kruka för omplantering

När du ska plantera om tomatplantorna är det viktigt att välja rätt jord och kruka för att ge dem bästa möjliga växtförhållanden. Välj en näringsrik och väldränerad jord som passar tomatplantans behov. En luftig och fuktbevarande jordblandning med bra dränering är att föredra för tomatplantor.

Välj också en tillräckligt stor kruka som ger tillräckligt med utrymme för rotsystemets tillväxt. En kruka med en diameter på minst 15-20 centimeter är vanligtvis lämplig för omplantering av tomatplantor.

För att ge dig en visuell representation av stegen för att plantera om tomatplantorna, se nedan:

StegBeskrivning
1Förbered jord och kruka
2Försiktigt ta bort tomatplantan från den nuvarande krukan
3Placera tomatplantan i den nya krukan och fyll på med jord runt rötterna
4Vattna plantan ordentligt efter omplantering
5Placera krukan i minidrivhuset för att ge extra värme och fuktighet

Genom att följa dessa steg kan du ge dina tomatplantor en bra start efter omplantering och maximera deras tillväxt och utveckling.

Vänja tomatplantorna vid växthusförhållanden

När du flyttar dina tomatplantor från förodlingen till växthuset är det viktigt att gradvis vänja dem vid de nya växthusförhållandena. Detta hjälper plantorna att anpassa sig och undvika chock, vilket främjar en smidig övergång. För att skapa en optimal miljö för dina tomatplantor i växthuset är det några saker du bör tänka på.

  1. Gradvis ökning av växthusmiljön: Börja med att placera dina tomatplantor i växthuset i korta perioder, gradvis öka tiden de tillbringar där varje dag. Detta hjälper dem att vänja sig vid den ökade värmen, ljuset och luftfuktigheten i växthusmiljön.
  2. Kontrollera temperaturen: Se till att temperaturen i växthuset är lämplig för tomatplantorna. För varma eller för kalla förhållanden kan vara skadligt för deras tillväxt och trivsel. Anpassa temperaturen successivt för att undvika plötsliga förändringar.
  3. Justera ljusförhållandena: Tomatplantor är ljuskrävande växter. Säkerställ att de får tillräckligt med belysning genom att placera dem på lämpliga platser i växthuset där de kan dra nytta av maximalt ljus. Det kan vara nödvändigt att använda belysningssystem om ljusförhållandena inte är tillräckliga.
  4. Bevattning och luftfuktighet: Kontrollera noggrant bevattningen av dina tomatplantor och se till att luftfuktigheten i växthuset är lämplig. Detta kan bidra till att efterlikna deras ursprungliga miljö och främja en sund tillväxt.
  5. Undvik övergödning: Följ noga gödningsrekommendationerna för dina tomatplantor och undvik övergödning. Överdriven gödsling kan vara skadligt och leda till obalans i näringsnivåerna.

För att hjälpa dig att visualisera detta kan du se nedan en bild som visar vänjningsprocessen för tomatplantor vid växthusförhållanden:

Vänja tomatplantor vid växthusförhållanden