litet växthus - gardenstore
Favorit

Husbeslag

1. Brett utbud av växthusmodeller från det välkända varumärket Halls.
2. Konkurrenskraftiga priser med prisgaranti.
3. Kampanjer med betydande rabatter på utvalda modeller.

Till Husbeslag
litet växthus - wexthuset
Fraktfritt över 599 kr

Wexthuset

1. Omfattande sortiment av kvalitetsprodukter för odling och trädgård.
2. Expertis och rådgivning tillgänglig för både nybörjare och erfarna odlare.
3.Engagemang för hållbarhet och miljövänliga alternativ.
4.Brett utbud av växthus, från mindre modeller för balkonger till större odlingsväxthus och orangerier.

Till Wexthuset
litet växthus - outl1
40-70% lägre priser online

Outl1

1. Brett sortiment av produkter för utomhusbruk. Inkluderar utemöbler, växthus, robotgräsklippare och elcyklar.
2.Kombinerar funktionalitet och design till konkurrenskraftiga priser.
3.Fokus på kvalitet till låga priser.

Till Outl1

Bygga växthus av gamla fönster – En guide

Vet du att varje år kastas det miljontals fönster i Sverige? Det är en otrolig mängd avfall som kan ha en andra chans att bli till något vackert och användbart. Genom att återanvända gamla fönster kan du inte bara skapa en unik och charmig plats för hållbar odling, utan också minska mängden avfall som hamnar på soptippen. I denna guide kommer jag att visa dig steg för steg hur du kan bygga ditt eget växthus av återvunna fönster och skapa en grönskande oas i din trädgård.

När du bygger ett växthus av gamla fönster ger du inte bara nytt liv åt material som annars skulle ha slängts, utan du tar också ett steg mot hållbar odling. Genom att odla egna grönsaker och örter i ditt växthus kan du minska ditt ekologiska fotavtryck och få tillgång till färska och näringsrika livsmedel direkt från trädgården.

I den här guiden kommer jag att förklara i detalj hur du kan hitta arvet från gamla fönster och material, planera och anpassa designen för ditt växthus, bygga stommen och installera fönster och takkonstruktion. Vi kommer också att diskutera hur du kan integrera dörrar och skjutbara element samt ge tips för att skapa en mysig atmosfär och välja rätt växter för din gröna oas.

Låt oss komma igång med att bygga ditt eget växthus av gamla fönster och ta ett steg mot en mer hållbar och grönskande trädgård!

Första steget mot ditt återvunna växthus

bygga växthus av gamla fönster

För att komma igång med att bygga ditt växthus av gamla fönster behöver du göra några förberedelser. Det första steget är att planera och samla in material.

I detta avsnitt kommer vi att diskutera viktiga aspekter av planeringen, såsom att välja rätt plats för ditt växthus, skissa och visualisera designen samt ta mått och anpassa fönstren. Vi kommer också att beskriva var du kan hitta gamla fönster och andra material för ditt projekt.

Slutligen kommer vi att gå igenom de förberedelser som behöver göras innan du börjar bygga ditt växthus av gamla fönster.

För att välja en lämplig plats för ditt växthus är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som solens riktning, skuggor och tillgång till vatten.

För att skissa och visualisera designen kan du använda papper och penna eller olika designprogram för att få en tydlig bild av hur ditt växthus kommer att se ut. Detta hjälper dig att planera mått och anpassa fönstren.

När det gäller att hitta gamla fönster och andra material kan du börja med att leta på auktionssidor, byggnadsmaterialbutiker eller till och med fråga vänner och grannar. Det är viktigt att inspektera fönstren noggrant och se till att de är i gott skick för att passa till ditt växthusprojekt.

Innan du börjar bygga ditt växthus av gamla fönster är det viktigt att göra vissa förberedelser. Se till att du har rätt verktyg och utrustning tillgängligt. Ta även tid att organisera dina material och skapa en arbetsyta där du kan bygga och montera ditt växthus. På så sätt kan du effektivt och smidigt bygga ditt eget växthus av gamla fönster.

Anpassning av växthusets design

Efter att du har planerat och samlat in material är det dags att anpassa designen för ditt växthus av gamla fönster. Det första steget i anpassningen är att välja rätt plats för växthuset. Det är viktigt att ta hänsyn till solens rörelse och skuggor när du bestämmer var växthuset ska placeras i trädgården. En optimal plats skulle vara där växthuset får tillräckligt med solsken under dagen utan att bli för utsatt för starkt ljus eller överhettning.

Efter att du har valt plats kan du börja skissa och visualisera designen för ditt växthus. Det är viktigt att ha en tydlig bild av hur växthuset kommer att se ut innan du börjar bygga. Du kan använda dig av skisser eller digitala verktyg för att hjälpa till att visualisera designen. På så sätt kan du göra eventuella ändringar eller justeringar innan du börjar bygga.

När du har en klar bild av designen är det dags att ta mått och anpassa fönstren för växthuset. Var noga med att ta exakta mått för att säkerställa att fönstren passar perfekt i växthuset. Du kan behöva anpassa fönstren genom att trimma eller slipa dem så att de passar ordentligt. Det är också viktigt att se till att fönstren är välisolerade för att bibehålla en jämn temperatur och skydda dina växter.

Så, se till att välja rätt plats för ditt växthus, skissa och visualisera designen och ta noga mått och anpassa fönstren för att skapa det perfekta växthuset av gamla fönster.

Grunden till ditt växthus

bygga grunden till växthuset

För att bygga ett stabilt växthus behöver du en solid grund. I det här avsnittet kommer vi att gå igenom stegen för att bygga grunden till ditt växthus av gamla fönster. Vi kommer att diskutera olika materialval och hur du kan förbereda marken för att skapa en jämn yta för växthuset att stå på. Vi kommer också att ge tips för att säkerställa att grunden är stabil och hållbar.

När det gäller att bygga grunden till ditt växthus finns det flera olika materialval att överväga. Det vanligaste alternativet är att använda betongplattor eller gjutna fundament. Betongplattor är en hållbar och relativt enkel lösning som ger stadga åt växthuset. Om du vill ha en ännu stabilare grund kan du överväga att gjuta fundament.

Innan du börjar bygga grunden är det viktigt att förbereda marken för att skapa en jämn och stabil yta. Du bör rensa bort eventuellt ogräs och jämna ut marken genom att avlägsna eventuella ojämnheter eller stenar. Det är också viktigt att se till att marken är väl dränerad för att undvika fuktproblem i växthuset.

För att säkerställa att grunden är stabil och hållbar kan du överväga att förstärka den med armeringsjärn eller använda fiberarmerad betong. Detta kommer att ge extra styrka och motståndskraft mot jordrörelser, vilket är särskilt viktigt i områden med dålig markförutsättningar eller klimatförändringar.

Material för växthusgrundenFördelarNackdelar
Betongplattor– Hållbart och stabilt
– Relativt enkelt att installera
– Ger stadga åt växthuset
– Kan vara mer kostsamt
– Kan vara svårare att anpassa till ojämn mark
Gjutna fundament– Extra stabilitet och hållbarhet
– Kan anpassas till ojämn mark
– Kräver mer tid och arbete att installera
– Kan vara mer kostsamt

Det är viktigt att välja det material som bäst passar dina behov och förutsättningar. Se till att noggrant planera och förbereda grunden för att säkerställa att ditt växthus blir stabilt och hållbart.

Att bygga stommen till växthuset

Efter att ha byggt grunden till ditt växthus av gamla fönster är nästa steg att konstruera stommen. Stommen utgör själva strukturen av växthuset och ger stabilitet och stöd åt fönster och tak. För att säkerställa att stommen är hållbar och tålig rekommenderas användning av tryckbehandlat virke.

Tryckbehandlat virke är trä som har behandlats med kemikalier för att förhindra röta, insektsangrepp och andra skador. Detta gör det särskilt lämpligt för byggprojekt som ett växthus där materialet kommer att utsättas för fukt och väderförhållanden under lång tid.

För att bygga stommen kan olika byggtekniker användas beroende på din erfarenhetsnivå och tillgängliga verktyg. Vanligtvis använder man sig av reglar och staplar dem för att skapa en tålig ram. Det är viktigt att se till att reglarna är ordentligt fixerade och att alla fogar är stadiga och säkra.

Exempel på byggtekniker för att bygga stommen till växthuset:

 1. Stolp- och balksystem: Detta är en vanlig teknik där vertikala stolpar och horisontella balkar används för att bygga stommen. Stolparna kan placeras direkt i marken eller fästas på en solid grund, medan balkarna fungerar som horisontella stöd för att fästa fönster och tak.
 2. Ramverkskonstruktion: Denna teknik involverar att bygga en ramverksstruktur med reglar och korsstag. Reglarna används för att skapa vertikala och horisontella element i stommen. Denna typ av konstruktion ger flexibilitet och möjlighet att anpassa utformningen av växthuset.
 3. Pelar- och bjälklagskonstruktion: I denna teknik används pelare och bjälklag för att skapa en stabilitet. Pelarna fungerar som vertikala stöd och kan placeras i regelbundna avstånd runt växthuset. Bjälklaget används för att skapa horisontella stöd och fästa fönster och tak.
 4.  

Genom att använda tryckbehandlat virke och bygga en stadig stomme kommer ditt växthus av gamla fönster att vara hållbart och stå emot väder och vind under lång tid. Kom ihåg att följa säkerhetsföreskrifter och använda rätt verktyg och utrustning vid byggandet.

Installation av fönster och takkonstruktion

Installation av fönster och takkonstruktion

Efter att stommen är på plats är nästa steg att installera fönster och bygga takkonstruktionen för ditt växthus av återvunna fönster. En korrekt installation av fönstren är viktig för att säkerställa en tät och välfungerande miljö för dina växter. Här är några steg att följa för att installera fönstren på rätt sätt:

 1. Se till att fönstren är rena och i gott skick innan installationen.
 2. Mät och markera den exakta placeringen av varje fönster på väggarna i växthuset.
 3. Använd en borrmaskin och skruvar för att fästa fönstren på plats. Se till att skruvarna är tillräckligt stadiga för att hålla fönstren på plats.
 4. Kontrollera att fönstren är ordentligt förseglade för att förhindra läckage och luftdrag. Använd tätning runt fönstrens kanter för att säkerställa en tät installation.

 

Efter att fönstren är installerade är det dags att bygga takkonstruktionen för ditt växthus. Taket spelar en viktig roll för att skydda dina växter från väder och vind. Här är några materialalternativ och tips att överväga för takkonstruktionen:

Det finns olika material som kan användas för takkonstruktionen, inklusive glas, polykarbonat och plasttak. Valet av material beror på dina behov och budget. Glas ger maximal ljusgenomsläpplighet och är estetiskt tilltalande, men kan vara dyrare. Polykarbonat är lätt och hållbart, med god isoleringsförmåga. Plasttak är ett mer budgetvänligt alternativ, men kan ha sämre isolering och livslängd.

Det är viktigt att anpassa takkonstruktionen till växthuset och dess omgivande miljö. Här är några tips för att anpassa takkonstruktionen:

 • Ta hänsyn till snö- och vindbelastning när du väljer takmaterial och utformning.
 • Se till att taket är tillräckligt lutande för att avleda regn och snö.
 • Installera takavrinningssystem för att leda bort vatten från växthuset och undvika fuktproblem.
 • Överväg att använda skuggnät eller skuggduk för att skydda växterna från starkt solljus och överhettning.
 •  

Ett välfungerande tak är avgörande för att skapa en optimal miljö för dina växter i växthuset. Genom att noggrant installera fönster och bygga en lämplig takkonstruktion kan du skapa en perfekt plats för odling och njutning.

Integrering av dörrar och skjutbara element