Lusthus och orangerier: Storlekar, former och material för alla behov

Lusthus och orangerier är strukturer som används för att odla och förvara växter under kontrollerade förhållanden. De finns i olika storlekar, former och material, och kan användas för olika ändamål, såsom att odla växter, njuta av växterna och naturen, eller varför inte ha en trevlig fikastund? Lusthus och orangerier kan lägga till ett påkostat och lyxigt intryck till din trädgård, samtidigt som de ger en behaglig och lugn atmosfär att njuta av växterna och naturen. Så om du är trädgårdsentusiast och vill ha en oas att avnjuta året runt, kan ett lusthus eller orangeri vara det perfekta valet för dig.

litet växthus - gardenstore
Favorit

GardenStore SE

GardenStore är en trädgårdsbutik online som täcker alla behov för trädgård. Hos GardenStore hittar du ett brett sortiment av mindre växthus.

Till GardenStore
litet växthus - wexthuset
Fraktfritt över 599 kr

Wexthuset

Stort utbud online, poäng på allt och skyhög kundnöjdhet. Fraktfritt över 599 kr. Experthjälp direkt i chatten. Stor faktabank. Lär dig branschens alla odlingsknep.

Till Wexthuset
litet växthus - outl1
40-70% lägre priser online

Outl1

Outl1 erbjuder oslagbara priser på allt från möbler till trädgårdsredskap, och de lägger alltid till nya produkter så att du kan hitta exakt det du letar efter.

Till Outl1

Lusthus och orangerier: En trädgårdsstruktur för alla säsonger

Ett lusthus, även kallat orangeri, är en byggnad som används för att odla växter som kräver skydd mot väder och klimatförhållanden. Lusthusen är oftast byggda av glas eller plast som ger ljusinsläpp och behaglig temperatur och fuktighet för växterna. Lusthusen kan också användas som en plats för att njuta av växterna och naturen, och kan vara en del av en trädgård. Lusthusen kan ha olika storlek, från mindre strukturer som ett växthus till större paviljonger. De kan också vara inredda med sittmöbler och andra bekvämligheter för att göra dem mer attraktiva som en plats att vistas i. 

 

Lusthus

Lusthus för trädgården: 6 populära alternativ med tekniska specifikationer

På den här sidan kommer vi att introducera 6 populära lusthus med tekniska specifikationer. Lusthus och orangerier är strukturer som används för att odla och förvara växter under kontrollerade förhållanden, och det finns många olika typer att välja mellan. Vi har valt ut 8 populära lusthus som vi tror kan passa de flesta trädgårdar och behov, och vi kommer att presentera deras tekniska specifikationer för att hjälpa dig att välja rätt lusthus för dig. Så om du är trädgårdsentusiast och vill veta mer om lusthus och orangerier, fortsätt att läsa.

1. Hållbart sexkantigt växthus med hög hållfasthet: 10 m² med UV-skyddat tak och 5 års garanti

Ett hållbart sexkantigt växthus med en extra hög modell och kraftig aluminiumkonstruktion

Säkerhetsglas och UV-skyddade kanalplaster gör det här sexkantiga växthuset till en hållbar och kvalitativ struktur för din trädgård. Stommen, gjord av rejäla fyrkantiga aluminiumbalkar, ger växthuset hög hållfasthet och en 5 års stormgaranti på vindhastigheter upp till 32 m/s. Med en total vikt på 420 kg (exklusive emballage) kan du vara säker på att det här växthuset kommer att stå emot svenska väderförhållanden.

Du kan välja mellan pulverlackad svart eller mörkgrå färg, och det finns också möjlighet att köpa en sockel som tillval. Monteringen av växthuset är lätt med medföljande manual och verktyg.

Med sina 10 m² ger det här växthuset plats för många olika växter och ger dig möjlighet att skapa en oas att njuta av året runt. Dessutom kan det användas som lusthus eller orangeri, så att du kan njuta av växterna och naturen även under de kyligare månaderna. Allt detta gör det här växthuset till ett bra val för trädgårdsentusiaster som vill ha en hållbar och kvalitativ struktur i sin trädgård.

 

 

 

EgenskapBeskrivning
Yta10 m²
Extra hög modell – Nockhöjd2,90 m
Extra hög modell – Vägghöjd1,80 m
Väggar4 mm säkerhetsglas
Tak8 mm kanalplast med UV-skydd
Öppningsbara fönster2 stycken
KonstruktionKraftig konstruktion med fyrkantiga aluminiumbalkar, 30-50 mm tjocklek
Stormgaranti5 års garanti på vindhastigheter upp till 32 m/s
Garanti på aluminiumdelar8 års garanti
Pris44 998:-

2. Orangeri och lusthus - Sexkantigt växthus 12,6 m² - Högkvalitativt och anpassat för svenskt klimat

Sexkantigt orangeri och lusthus med rejäla fyrkantiga aluminiumbalkar och härdat säkerhetsglas

Orangeri och lusthus – Sexkantigt växthus 12,6 m² är ett högkvalitativt växthus som är anpassat för det svenska klimatet. Med väggar av 4 mm härdat säkerhetsglas och tak av 6 mm kanalplast med UV-skydd, samt en kraftig konstruktion med fyrkantiga aluminiumbalkar av 1-2 mm tjocklek, kan du vara säker på att ditt växthus kommer hålla i många år. Sockel ingår i priset, så du kan enkelt förankra växthuset i marken om du så önskar.

Du kan även välja mellan pulverlackad mattgrå eller pulverlackerad svart färg på växthuset, och det finns två öppningsbara fönster för att ventilera och reglera temperaturen inne i växthuset.

Detta orangeri och lusthus kommer med 5 års full stormgaranti och 8 års garanti på alla aluminiumdelar. Leverans är gratis

 

 

EgenskapBeskrivning
Yta12,6 m²
Extra hög modellNockhöjd 3,05 m, vägghöjd 1,89 m (inklusive sockel)
Väggar4 mm härdat säkerhetsglas
SockelKraftig sockel värde 3495 kr ingår
Tak6 mm kanalplast med UV-skydd
Fönster2 öppningsbara fönster
KonstruktionKraftig konstruktion med fyrkantiga aluminiumbalkar
Stormgaranti5 års stormgaranti
Garanti8 års garanti på alla aluminiumdelar
LeveransGratis hemleverans!
Pris22 988:-

3. Lusthuset som blir hemmets nya favoritplats

Sexkantigt orangeri och lusthus på 7,8 kvadratmeter med rejäl konstruktion av fyrkantiga aluminiumbalkar,

Om du är ute efter ett orangeri eller lusthus av hög kvalitet som kommer att klara svenska förhållanden och ge dig möjlighet att njuta av din trädgård även under de kallare årstiderna, så kan detta sexkantiga växthus på 7,8 m² vara det perfekta valet för dig.

Med en tilltagen konstruktion bestående av rejäla fyrkantiga aluminiumbalkar som är tillverkade av 1-2 mm tjockt aluminium, samt väggar av 4 mm härdat säkerhetsglas och tak av 6 mm kanalplast med UV-skydd, kan du vara säker på att detta orangeri är starkt och hållbart nog att klara svenska väderförhållanden. Dessutom är kanalplasten UV-beständig, vilket innebär att den skyddar mot den farliga UV-strålningen och hjälper till att förlänga plastens livslängd genom att hindra att strålarna bryter ner och missfärgar den.

Detta orangeri är inte bara praktiskt, utan också estetiskt tilltalande. Det sexkantiga designen ger en unik och naturlig touch till din trädgård, och de två öppningsbara fönstren ger god ventilation samt möjlighet att njuta av den friska luften och utsikten. Sockel ingår också i priset, så du kan enkelt förankra växthuset i marken om du önskar.

Men det bästa av allt är att du kan känna dig trygg med ditt köp.

EgenskapBeskrivning
Yta7,8 m²
Nockhöjd2,81 m
Vägghöjd1,89 m (inklusive sockel)
Väggar4 mm härdat säkerhetsglas
SockelKraftig sockel värde 2495 kr ingår
Tak6 mm kanalplast med UV-skydd
Fönster2 öppningsbara fönster
KonstruktionKraftig konstruktion med fyrkantiga aluminiumbalkar
Stormgaranti5 års stormgaranti
Garanti8 års garanti på alla aluminiumdelar
HemleveransGratis hemleverans
Pris23 988:-

4. Veronica - Högkvalitativt Orangeri och Lusthus med 6,7 m² Yta

Att skapa en oas av vila och avkoppling i trädgården är en dröm för många. Och vad passar inte bättre än ett charmigt lusthus där man kan njuta av den friska luften och naturen? Det här lusthuset är perfekt för den moderna trädgården och den klassiska. Det finns alltid en anledning att unna sig lite rekreation i ett välplacerat lusthus.

Men det här är inte bara ett vanligt lusthus – det här är ett attefallshus, vilket innebär att det håller sig inom vissa bestämmelser. Du får bygga så många attefallshus du vill på upp till 25 kvm som komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Det viktigaste att tänka på är att nockhöjden inte får överstiga 4 meter. Se till att kolla upp ytterligare bestämmelser hos Boverket innan du börjar bygga.

Detta hus levereras obehandlat och måste grund- och täckmålas innan användning. Det kommer som en byggsats som du monterar själv med hjälp av våra detaljerade monteringsanvisningar. Takbeläggningen ingår inte i byggsatsen, men du kan välja att köpa den som tillbehör. Pappspik finns också att välja som tillbehör.

Grunden får du göra själv, men materialet till det medföljer inte. Hur grunden görs beror på markförhållandena, utseendet på huset och vad du själv föredrar. Du kan antingen gjuta en platta eller använda en plintgrund på exempelvis trädgårdsplattor eller lättklinkerblock. Oavsett vilket du väljer, är det här lusthuset en dröm som kan bli verklighet för dig och din trädgård.

EgenskapBeskrivning
MaterialNordisk gran
Väggtjocklek28 mm
Diameter289 cm
Yta6,7 m²
Nockhöjd310 cm
Vägghöjd215 cm
Takarea12,6 m²
Taklutning32,0º
Taktjocklek16 mm
Golvtjocklek19 mm
Dörröppningsmått102×176 cm
Fönstermått96×98 cm
Vikt600 kg
Pris34995:-

5. Eva - det ultimata lusthuset med inbyggd grill

Eva attefallshus med inbyggd grill - en oas för mysig grillkväll

Sommaren är här och vad kan vara bättre än att grilla med familj och vänner i ditt egna lusthus? Och inte bara det, med detta lusthus får du en inbyggd grill som gör att du kan fortsätta grilla även vid dåligt väder. Detta lusthus uppfyller kraven för attefallshus, vilket innebär att du kan bygga upp till 25 kvm som komplement till ditt en- eller tvåbostadshus. Bara se till att nockhöjden inte överstiger 4 meter och kontrollera eventuella ytterligare bestämmelser hos Boverket.

Detta hus levereras obehandlat och kräver grund- och täckmålning innan det kan användas. Huset levereras som en byggsats som du själv enkelt monterar med hjälp av våra detaljerade monteringsanvisningar. Takbeläggning ingår inte, men kan köpas till. Pappspik finns också som ett tillval. Grillen ingår inte, men kan köpas till.

Grunden måste du bygga själv, material till detta medföljer inte. Hur grunden byggs beror på markförhållandena, hur huset ska se ut och vad du föredrar. Du kan antingen gjuta en platta eller bygga en plintgrund av exempelvis trädgårdsplattor eller lättklinkerblock.

Lusthuset med inbyggd grill är det perfekta valet för dig som vill njuta av grillkvällar även vid dåligt väder. Montera det enkelt själv och börja njuta av grillkvällar med familj och vänner i ditt egna lilla paradis.

EgenskapBeskrivning
MaterialNordisk gran
Väggtjocklek44 mm
Diameter326 cm
Yta8,7 m²
Nockhöjd314 cm
Vägghöjd137 cm
Takarea18,0 m²
Taklutning45,0º
Dörröppningsmått65×147 cm
Fönstermått53×35 cm
Vikt1200 kg
Pris47495:-

6. Ett vackert lusthus i gran med plats för alla säsonger

Lusthus Svea

Ett lusthus är den perfekta platsen för avkoppling och mys i trädgården. Med Svea Lusthus får du en komplett byggsats som enkelt monteras ihop efter medföljande ritning. Huset har en knuttimrad design och uppbyggnad som ger stabilitet och lång livslängd. Allt material levereras obehandlat, så du kan välja den behandling som passar bäst för dina önskemål och behov. Huset passar in som attefallshus enligt reglerna, men det är viktigt att kolla med Boverket för ytterligare bestämmelser.

 

 

 

MaterialBeskrivning
Väggtjocklek44 mm
Yttermått väggar350×303,1 cm
Golvyta7,5 m²
Nockhöjd306,66 cm
Vägghöjd210,9 cm
Taköverhäng30,3 cm
Takarea13,61 m²
Taklutning30°
Fönster3 x fasta fönster (1232 x 1210 mm) + 2 öppninsbara utåtgående fönster (1232 x 1210 mm), 1-glas
Dörr1 x dörr (1232 x 1850 mm), tillverkad av massiv gran med aluminiumtröskel, inkl. låscylinder och handtag
Vikt793 kg
Pris39495:-

Noggrant urval av växthus - baserat på sålda mängder, popularitet och kvalitet

På växthus.org har vi gjort ett noggrant urval av växthus som grundar sig på sålda mängder, popularitet, kvalitet, material och andra viktiga egenskaper. Detta för att säkerställa att vi erbjuder växthus som är efterfrågade av konsumenter och som uppfyller höga kvalitetskrav.

Vad är skillnaden mellan ett lushus och ett växthus?

Skillnaden mellan ett lusthus och ett växthus är inte alltid tydlig, eftersom de båda används för att odla växter och skydda dem mot väder och klimatförhållanden. Men det finns viktiga skillnader mellan de två.

Ett växthus är vanligtvis en mindre struktur som används för att odla växter under kontrollerade förhållanden, såsom att hålla temperaturen och fuktigheten inom ett viss område. Växthus är oftast gjorda av glas eller plast, och används för att odla olika slags växter, inklusive grönsaker, frukt, blommor och kryddor.

Ett lusthus är en större struktur som också används för att odla växter, men det är också en plats för att njuta av växterna och naturen. Lusthusen är oftast inredda med sittmöbler och andra bekvämligheter, och kan ha en mer formell känsla än ett växthus. Lusthusen kan också användas för att värma upp växter som kräver en högre temperatur än vad som finns utomhus.

Så, i korthet, ett växthus är en mindre struktur som används främst för att odla växter, medan ett lusthus är en större struktur som också används för att njuta av växterna och naturen.

Lusthusets historia

Lusthus och orangerier har en lång historia som går tillbaka till antiken. Det finns skriftliga bevis på att romarna använde växthus för att värma upp växter och odla exotiska frukter och blommor. Lusthus och orangerier blev också vanliga i Europa under medeltiden, då adeln och rika borgare använde dem för att odla exotiska växter som inte kunde odlas utomhus på grund av klimatförhållandena.

Under den viktorianska eran i Storbritannien blev lusthus och orangerier alltmer populära, och de användes som en plats för att värma upp växter och som en plats för att njuta av växterna och naturen. Lusthus och orangerier blev också vanliga i USA under den här tiden, och användes ofta av rika familjer som en plats för att odla exotiska växter och njuta av naturen.

Idag finns lusthus och orangerier i många olika storlekar och stilar, och de används för att odla olika slags växter, inklusive grönsaker, frukt, blommor och kryddor. De är också populära som en plats att vistas i och njuta av naturen, och är idag en naturlig del av trädgårdar. 

Fritidsaktiviteter och avkoppling

Lusthus och orangerier kan också användas som en plats för fritidsaktiviteter och avkoppling. De är en idealisk plats för att njuta av växterna och naturen, och kan inredas med smöbler och andra bekvämligheter för att göra dem mer attraktiva som en plats att vistas i. Lusthus och orangerier kan också användas som en plats för att hålla evenemang, såsom bröllop, möten och festligheter.

Lusthus och orangerier kan också användas som en plats för olika fritidsaktiviteter, såsom läsning, yoga, meditation eller bara avkoppling. De kan också användas som en plats för att träna eller hålla andra fysiska aktiviteter, såsom tai chi eller qigong. Lusthus och orangerier är också en bra plats för barn att leka och utforska naturen på en trygg och skyddad plats.

I korthet kan lusthus och orangerier användas som en plats för fritidsaktiviteter och avkoppling, och ger en behaglig och lugn atmosfär för att njuta av växterna och naturen.

Materialval och konstruktioner

Det finns olika material som kan användas för att bygga lusthus och orangerier, och valet av material beror på olika faktorer, såsom budget, önskat utseende och användningsområde. Några vanliga material inkluderar:

  1. Glas: Glas är ett vanligt material för lusthus och orangerier, eftersom det ger en bra ljusinsläpp och ger en behaglig temperatur och fuktighet för växterna. Glas kan också vara en prisvärd lösning, men det kräver regelbunden rengöring och kan vara känsligt för skador.

  2. Plast: Plast är ett annat vanligt material för lusthus och orangerier, eftersom det är lätt att installera, billigt och långvarigt. Plast har också en god isoleringsegenskap, vilket kan vara bra för att hålla temperaturen och fuktigheten inomhus.

  3. Aluminium: Aluminium är ett starkt och lätt material som används för att bygga lusthus och orangerier. Det är långvarigt och kräver lite underhåll, men det är också mer kostsamt än andra material.

  4. Trä: Trä är ett naturligt material som används för att bygga lusthus och orangerier. Det ger en varm och inbjudande känsla, men det kräver regelbunden underhåll och måste skyddas mot röta och mögel.

Oavsett vilket material som väljs är det viktigt att välja en kvalitetsprodukt och att följa tillverkarens instruktioner för att säkerställa att strukturen är säker och hållbar. Det är också viktigt att överväga klimatförhållandena i området och välja material som är lämpligt för dessa förhållanden.

Sammanfattning & slutsats

Lusthus och orangerier är strukturer som används för att odla och förvara växter under kontrollerade förhållanden. De finns i olika storlekar, former och material, och kan användas för olika ändamål, såsom att odla växter, njuta av växterna och naturen, eller hålla evenemang. Lusthus och orangerier kräver lite skötsel och underhåll, men det är viktigt att rengöra strukturen regelbundet, att vattna växterna riktigt, att gödsla dem vid behov, att beskära dem och att övervaka strukturen för att säkerställa att den fungerar som den ska.

Det finns många fördelar med att ha ett lusthus eller orangeri. För det första ger de en behaglig och lugn atmosfär att njuta av växterna och naturen i. De kan också användas som en plats för olika fritidsaktiviteter, såsom läsning, yoga eller meditation. Lusthus och orangerier kan också användas för att odla olika slags växter året runt, inklusive exotiska växter. 

Det finns också nackdelar med att ha ett lusthus eller orangeri. För det första kan det vara dyrt att bygga och underhålla ett lusthus. Det kan också krävas en del planering och skötsel för att säkerställa att växterna mår bra och att strukturen fungerar som den ska. Lusthus och orangerier kan också vara känsliga för skador, såsom om det blåser upp eller om det blir stora temperaturskillnader.