Cortenplåt: Lägg till en unik touch i trädgården med rustik stål

Cortenplåt är ett material som används i arkitektur och landskapsarkitektur för att skapa en patinerad yta som ser ut som rost. Det används ofta som en alternativ finish på trädgårdsmöbler, grindar, staket och andra utomhusstrukturer.

litet växthus - gardenstore
Favorit

GardenStore SE

GardenStore är en trädgårdsbutik online som täcker alla behov för trädgård. Hos GardenStore hittar du ett brett sortiment av mindre växthus.

Till GardenStore
litet växthus - wexthuset
Fraktfritt över 599 kr

Wexthuset

Stort utbud online, poäng på allt och skyhög kundnöjdhet. Fraktfritt över 599 kr. Experthjälp direkt i chatten. Stor faktabank. Lär dig branschens alla odlingsknep.

Till Wexthuset
litet växthus - outl1
40-70% lägre priser online

Outl1

Outl1 erbjuder oslagbara priser på allt från möbler till trädgårdsredskap, och de lägger alltid till nya produkter så att du kan hitta exakt det du letar efter.

Till Outl1

Cortenplåt: Det rustika valet för trädgården

Cortenplåt, även känt som “weathered steel” eller “COR-TEN steel”, är ett speciellt plåtmaterial som utvecklades av amerikanska ståltillverkaren USS (United States Steel) på 1930-talet. Det är gjort av en legering av koppar, krom, nickel och svavel, och det är speciellt formulerat för att bilda en patina av röda till bruna toner på ytan när det utsätts för väder och vind. Patinan bildas på grund av en kemisk reaktion mellan metallet och vatten, luft och syre, och den skyddar plåten mot ytterligare korrosion.

Cortenplåt används ofta i arkitektur och landskapsarkitektur för att skapa en distinkt, rustik look. Det används oftast som en alternativ finish på trädgårdsmöbler, grindar, staket och andra utomhusstrukturer, men det kan också användas som tak och väggar i växthus och uterum, eller som material för stålkonstruktioner som broar och byggnader.

Denna typ av plåt har ett långsiktigt, hållbart material som klarar utomhusmiljön bra, och det är också lätt att forma och kan användas på många olika sätt. Det är dock dyrare än många andra plåtmaterial, och rosten som bildas kan fläcka omgivande material, såsom trä, betong eller gräsmatta. Plåten kan också vara svårt att måla eller lacka på grund av den patinerade ytan. Trots dessa nackdelar kan plåten vara ett vackert och hållbart val för trädgården med lite omtanke och underhåll.

 

 

Cortenplåt: En rustik och hållbar touch i trädgården

cortenplåt

Cortenplåt har en mörkbrun till rödbrun färg när det är nytt. När det utsätts för väder och vind börjar den patinerade ytan att bildas. Rosten som bildas är en patina av röda till bruna toner, som ger plåten dess distinkta, rustika utseende.

Patinan bildas på grund av en kemisk reaktion mellan metallet och vatten, luft och syre. När vatten kommer i kontakt med cortenplåt bildas ett tunt lager av kopparoxid på ytan. Kopparoxidet skyddar metallet mot ytterligare korrosion, men det är också det som ger plåten den röda till bruna patinan.

När plåten utsätts för väder och vind fortsätter patinan att bilda sig, och ytan blir allt mörkare och mer rustik. Rosten som bildas på plåten skyddar metallet mot ytterligare korrosion och gör att plåten håller längre.

Cortenplåt är ett vackert material med en rustik, industriell look som kan ge trädgården en unik känsla. Trots att det bildar en patina av röda till bruna toner kan plåten vara ett hållbart och långsiktigt val för trädgården med lite omtanke och underhåll.

Varför välja cortenplåt för trädgården: Långsiktigt, hållbart och vackert

cortenplåt

Det finns många bra anledningar att välja cortenplåt för trädgården. Här är några fördelar med att använda cortenplåt:

 • Cortenplåt är ett långsiktigt, hållbart material som klarar utomhusmiljön bra. Rosten som bildas på cortenplåt skyddar metallet mot ytterligare korrosion och gör att plåten håller längre.
 • Cortenplåt är vackert och ger trädgården en rustik, industriell känsla. Patinan av röda till bruna toner som bildas på cortenplåt ger den ett unikt utseende som kan passa bra i många olika typer av trädgårdar.
 • Cortenplåt är lätt att forma och kan användas på många olika sätt i trädgården. Det kan användas som staket, grindar, trädgårdsmöbler och andra utomhusstrukturer, och det kan också användas som tak och väggar i växthus och uterum.
 • Cortenplåt kan användas både på nya och befintliga strukturer i trädgården, och det kan enkelt kombineras med andra material såsom trä, betong och glas.

Med dessa fördelar kan plåten vara ett bra val för trädgården om du vill skapa en rustik, industriell look och samtidigt välja ett långsiktigt, hållbart material.

Fördelar med att använda cortenplåt i trädgården

person showing thumb
 
 • Cortenplåt är ett långsiktigt, hållbart material som klarar utomhusmiljön bra.
 • Det är vackert och ger trädgården en rustik, industriell känsla.
 • Cortenplåt är lätt att forma och kan användas på många olika sätt i trädgården, till exempel som staket, grindar, trädgårdsmöbler och andra utomhusstrukturer.
 • Rosten som bildas på plåten skyddar metallet mot ytterligare korrosion och gör att plåten håller längre.

Nackdelar med cortenplåt i trädgården

brown eggs on white textile
 • Cortenplåt är dyrare än många andra plåtmaterial.
 • Rosten som bildas kan fläcka omgivande material, såsom trä, betong eller gräsmatta.
 • Cortenplåt kan vara svårt att måla eller lacka på grund av den patinerade ytan.
 • Rosten kan se oattraktiv ut under en längre tid innan den stabiliserar sig och ger den önskade patinan.

 

 

 

Användsområden med cortenplåt i trädgården

brown pathway between green plants
 • Staket och grindar: Plåten kan användas som staket eller grindar för att skapa en rustik, industriell look i trädgården. Det kan passa bra till olika typer av trädgårdar, oavsett om du vill skapa en modern eller mer traditionell stil. Cortenplåt är också ett starkt och hållbart material som kan hålla staket och grindar på plats under många år.
 • Trädgårdsmöbler: Plåten kan användas som material för trädgårdsmöbler, till exempel bänkar, bord och stolar. Det ger möblerna en rustik, industriell look och kan passa bra till olika typer av trädgårdar. Cortenplåt är också ett starkt och hållbart material som kan tåla utomhusmiljön bra, så möblerna kan hålla länge.
 • Växthus och uterum: Plåten kan användas som tak och väggar i växthus och uterum för att skapa en unik look. Det kan ge växthuset eller uterummet en rustik, industriell känsla och passar bra till olika typer av trädgårdar. Cortenplåt är också ett starkt och hållbart material som kan tåla utomhusmiljön bra, så det är lämpligt att använda för tak och väggar.

Video över formbarhet med denna sortens plåt